Konfliktin jälkeen
Kun poterot on purettu ja myrsky laantunut, konflikti pitää saattaa vielä maaliin asti. Tuulettuneen olon ja sanotuksi saamisen jälkeen on vielä yksi merkittävä vaihe jäljellä: muutos.
Pettymykset, viha, loukatuksi tulemiset ja muut vaikeat tunteet kertovat paljon käytännön muutostarpeista. Samaa rataa ei voi jatkaa. Emmehän me uupumuksen takia sairaslomalle jäänyttä työntekijääkään voi toivottaa tervetulleeksi takaisin töihin toteamalla: "Jatka siitä mihin jäit!"
Strategiat, sovittelussa syntyneet oivallukset, markkinointi-ideat tai mikään muukaan juhlallinen tavoite ei ole mitään, jos se ei konkretisoidu käytännössä. Sovintokin tulee todelliseksi siinä, kuinka ratkaistun ristiriidan jälkeen osapuolet toimivat. Jos toimintatapamme eivät muutu, ajaudumme pian takaisin samoihin tunteisiin ja ajatuksiin, jotka muhivat ristiriidan syntyvaiheessa.
Työyhteisösovittelussa kirjataan usein yhteisiä pelisääntöjä sopimukseen, joka luodaan konfliktin osapuolten kesken. Lauseet, kuten "Kohtelemme toisiamme arvostavasti" tai "Autamme toisiamme" ovat hyvä alku, mutta mitä ne tarkoittavat käytännössä. Kun pyritään muutokseen toimintatavoissa, on tärkeä luoda mahdollisimman konkreettisia tavoitteita:
"Emme hyväksy epäasiallista käytöstä. Emme huuda toisillemme."
"Jos henkilö ei ole itse paikalla, puhumme hänestä vain positiivisia asioita."
"Mikäli koemme, että joku sanoo tai tekee jotakin loukkaavaa, sanomme siitä hänelle heti."
Kirjatun sopimuksen tarkoitus on motivoida ristiriidan selvittäneitä toimintakulttuurin muuttamiseen. Tutkimusten mukaan sopiva sosiaalinen paine tukee ihmisiä uusien tavoitteiden saavuttamisessa ja siksi sopimuksesta kerrotaan yleensä myös laajemmalle yhteisölle. Miten hyvältä se tuntuukaan, kun muut kannustavat ja huomaavat onnistumisemme muutoksen saavuttamisessa!
Todellista välittämistä on se, että huomioi lähellä olevien ihmisten tunteet ja tarpeet ja muuttaa omaa toimintaa. Monesti me unohdamme sen yksinkertaisen tosiasian, että emme voi muuttaa toisia ihmisiä - voimme muuttaa vain itseämme. Jos ilmapiiri rakentuu keskinäiselle arvostukselle, ei itsensä muuttaminen tarkoita mukautumista toisten toiveiden täyttäjäksi, vaan yhteisen hyvän rakentamista. Yhteinen hyvä rakentuu kaikkien palasista. Jokainen on vastuussa työyhteisön tai kodin ilmapiiristä.
Loppuajatukseksi, jolta ponnistaa eteenpäin, sopii Gandhin osuvat sanat:
"Ole itse se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa."